Αστικό Δίκαιο & Πολιτική Δικονομία 29/4

image
ethemis

Σύνοψη Εισήγησης

Οι Εισηγήσεις προετοιμάζουν τους συμμετέχοντες στο γνωστικό αντικείμενο του αστικού δικαίου και της πολιτικής δικονομίας. Στα πλαίσια του Σεμιναρίου λαμβάνονται υπόψη η εμπειρία των προηγούμενων γραπτών εξετάσεων και οι θεματικές που έχουν απασχολήσει. Παρουσιάζεται το διάγραμμα όλης της ύλης του εν λόγω γνωστικού αντικειμένου, με έμφαση στα πιο σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να έχει υπόψη του ο εξεταζόμενος. Τέλος, γίνεται συζήτηση για τις μεθόδους επίλυσης θεωρητικών ασκήσεων και τους τρόπους προσέγγισης των τιθέμενων ζητημάτων.


Βεβαίωση Συμμετοχής

Σε όλους τους συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν τα συνολικά 5 σεμινάρια θα δοθεί σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Σε ποιούς απευθύνεται

Στους συμμετέχοντες στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Υποψηφίων Δικηγόρων Α΄ Εξεταστικής Περιόδου 2023, για ασκούμενους δικηγόρους που θα έχουν συμπληρώσει άσκηση δεκαοκτώ μηνών μέχρι την τελευταία ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού, μέχρι τις 28/5 2023.Γιώργος Κόντης

Δικηγόρος, ΔΝ Πολιτικής Δικονομίας

Γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάζεται ως έμμισθος δικηγόρος στη γενική διεύθυνση νομικών υπηρεσιών της Τράπεζας Eurobank, ενώ ασκεί, παράλληλα, ελεύθερη δικηγορία. Στο πλαίσιο της δικηγορίας του ασχολείται, κυρίως, με το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, το πτωχευτικό δίκαιο, το αστικό δίκαιο και το διοικητικό δίκαιο. Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το έτος 2002. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έτος 2004 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών του στην Πολιτική Δικονομία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το έτος 2010 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Πολιτικής Δικονομίας ομοίως στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει τρεις μονογραφίες στο πεδίο του αστικού δικονομικού δικαίου στις θεματικές (α) της αποδεικτικής ισχύος των ηλεκτρονικών εγγράφων (2012), (β) της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών κατά το εθνικό και κοινοτικό δικονομικό δίκαιο (2018) και (γ) των διασταυρώσεων της πολιτικής και διοικητικής δίκης στο παράδειγμα του δεδικασμένου και της συγκρούσεως δικαιοδοσίας (2020). Είναι συνεργάτης στο περιοδικό «Επιθεώρηση Πολιτικής Δικονομίας», στο οποίο και έχει δημοσιεύσει μελέτες, όπως και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις. Έχει συμμετάσχει με μελέτες του σε Τιμητικούς Τόμους Καθηγητών Νομικής, ενώ το 2018 συμμετείχε ως εισηγητής στο 43ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, το οποίο διεξήχθη στη Λευκάδα, με θέμα εισήγησης τα ασφαλιστικά μέτρα ως ρυθμιστικά μέτρα της εκτέλεσης. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων και της Επιστημονικής Ένωσης για το Διεθνές Δικονομικό Δίκαιο και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και διαπανεπιστημιακά σεμινάρια, τα οποία διοργανώθηκαν στις Νομικές Σχολές του Φράιμπουργκ, της Χαϊδελβέργης, της Νυρεμβέργης και της Βιέννης και παρουσίασε εισηγήσεις στις θεματικές της αμεροληψίας του διαιτητή, της ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής και της αποδεικτικής ισχύος των ηλεκτρονικών εγγράφων. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων. Έχει διατελέσει εντεταλμένος διδασκαλίας στη Νομική Σχολή Αθηνών στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του μαθήματος της Πολιτικής Δικονομίας και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, τα οποία διοργανώθηκαν από την Εταιρία Δικαστικών Μελετών και το Εργαστήριο Νομικής Πληροφορικής της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε σεμινάρια Πολιτικής Δικονομίας, τα οποία διοργάνωσαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς και Ρόδου, ενώ έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε σεμινάρια στο Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δίκαιου) και στη Νομική Βιβλιοθήκη.

ethemis.gr
Έλενα Γκερέκου

Δικηγόρος Αθηνών Παρ’Εφέταις

Η Έλενα Γκερέκου γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα, με καταγωγή από την Τήνο και την Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού. Το 2005 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, από την οποία αποφοίτησε το 2011. Πραγματοποίησε την άσκησή της σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία των Αθηνών και από τον Αύγουστο του 2013 ξεκίνησε την σταδιοδρομία της ως δικηγόρος. Από το 2011 έως και το 2021 συνεργαζόταν με μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, και με διάφορα γραφεία των Αθηνών και της επαρχίας. Από το 2021 ιδιωτεύει, διατηρώντας εξωτερικές συνεργασίες με δικηγορικές εταιρίες, με ιδιώτες συναδέλφους, αλλά και με το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως επιστημονική συνεργάτιδα βουλευτή. Ως μάχιμη δικηγόρος, η μεγάλη δικαστηριακή της εμπειρία, απαρτίζεται από πληθώρα υποθέσεων του ευρύτερου φάσματος της δικηγορίας. Πέραν της ιδιαίτερης εξειδίκευσής της σε υποθέσεις Αστικού και Εμπορικού Δικαίου και του Δικαίου των Εταιρειών, έχει χειριστεί με επιτυχία αρκετές υποθέσεις Ποινικού Δικαίου. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με το Τραπεζικό Δίκαιο και την Αναγκαστική Εκτέλεση. Στον τομέα της συμβουλευτικής δικηγορίας, εκτός από την ενασχόλησή της με κάθε είδους υποθέσεις που αφορούν την ακίνητη περιουσία, ασχολείται επίσης με νομοθεσίες εξειδικευμένων τομέων δικαίου, όπως του τομέα της υγείας. Πέραν των ανωτέρω, χειρίζεται επιτυχώς υποθέσεις χορήγησης άδειας διαμονής για επενδυτές (Golden Visa), καθώς και γενικότερα θέματα δικαίου αλλοδαπών. Το 2019, οι συνάδελφοί της την εμπιστεύτηκαν και την εξέλεξαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, ανέλαβε πρωτοβουλίες, αλλά και στήριξε προτάσεις συναδέλφων της, με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητάς τους και του δικηγορικού λειτουργήματος, ερχόμενη μάλιστα σε σύγκρουση με την ηγεσία της ΕΑΝΔΑ κάθε φορά που κρινόταν αναγκαία η προάσπιση του σκοπού αυτού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της συμπορεύτηκε αρμονικά με όλα τα μέλη του ΔΣ, με κύριο γνώμονα πάντα το συμφέρον των συναδέλφων της.

ethemis.gr
 • Κόστος €0
 • ΕισηγητήςΓ. Κόντης
 • Εισηγητής Έ. Γκερέκου
 • Ημερ/νίαΣάββατο 29/4
 • Ώρες 11.00-14.00
 • Αίθουσα «Xάρη Καρατζά» ΝΒ
Information

Συμμετοχή * Εγγραφή

 • Δωρεάν

  Τα σεμινάρια προετοιμασίας για τις επικείμενες εξετάσεις υποψηφίων δικηγόρων είναι δωρεάν.

 • Εκπαιδευτικό Υλικό

  Σε όλους τους συμμετέχοντες Θα διανεμηθεί ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και ο Κώδικας Δικηγόρων και Δεοντολογίας σε έντυπη μορφή.

 • Επιλογή Σεμιναρίων

  Μπορείτε να συμμετάσχετε σε 1 έως 5 σεμινάρια που εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές σας ανάγκες.

 • Eπικοινωνία

  Για πληροφορίες αναφορικά με τη διεξαγωγή των σεμιναρίων: Email: ethemis@ethemis.gr, manolisrenie@gmail.com Μανόλης Ρενιέρης - Υπεύθυνος Συντακτικής Ομάδας ethemis.gr και Συντονιστής Σπουδαστηρίου Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων e-Θέμις).

 • Εγγραφή

  Συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα που ακολουθεί και εξασφαλίστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας.

@ 27/04 - 6/05

Πρόγραμμα Σεμιναρίων

Το Πρόγραμμα των ταχύρυθμων 5 σεμιναρίων καλύπτει όλα τα απαραίτητα γνωστικά αντικείμενα για την επαρκη προετοιμασία των υποψηφίων συμμετεχόντων στον Πανελλήνιο διαγωνισμό (Α’2023). Τους εισηγητές των σεμιναρίων αποτελούν καταξιωμένοι δικηγόροι και ακαδημαϊκοί, με αναμφισβήτητη εμπειρία στους τομείς ειδίκευσης τους.